Wat moet je weten over droogbloemen

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 20:23

Droogbloemen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur.

Maar wat moet je weten over deze nieuwe trend?

In deze blog vertel ik je wat de verschillen zijn in droogbloemen, hoe je ze kan onderhouden en hoe je zelf bloemen kan drogen.

Soorten droogbloemen

Droogbloemen zijn niet zomaar bloemen die ergens opgehangen worden totdat ze verkocht kunnen worden. Nee, er bestaan verschillende soorten die verschillende processen ondergaan om het beste kleurbehoud en kwaliteit te garanderen.

 

De bloem wordt geoogst wanneer de natuurlijke bloem glorieus is. Het oogsten van gedroogde bloemen vereist veel handwerk. Sommige bloemproducten worden stuk voor stuk en met de hand gesneden met messen uit het veld. Anderen worden geoogst met een sikkel. Dit benadrukt nogmaals het natuurlijke; handgemaakt rustiek karakter van deze producten. Na de oogst worden de bloemen gedroogd in droogruimtes. 

 

Je hebt misschien al opgemerkt dat deze gedroogde bloemen in alle kleuren te verkrijgen zijn. De gedroogde bloemen worden voorzien van speciale verven, dit verlengd de levensduur van het product aanzienlijk. 

 

Naast gedroogde bloemen bestaan er ook conserven. Net als gedroogde bloemen is de basis van bewaarde producten een 100% natuurlijk product. De conserven hebben een conserveringsproces ondergaan om hun schoonheid en frisheid te behouden. Conserveren is ook een vorm van drogen, hoewel het resultaat anders is. De conserveringstechniek zorgt ervoor dat bloemen een volledig natuurlijk uiterlijk en gevoel behouden, alsof ze vers gesneden zijn.

 

 

Onderhoud van droogbloemen

Droogbloemen staan erom bekend dat ze lang mee gaan. Ze gaan gemiddeld een jaar mee en wanneer de droogbloemen worden geverfd, gaan ze zelfs een paar jaar mee. Met droogbloemen haal je dus iets duurzaam in huis.

 

Maar hoe zorg je ervoor dat je er optimaal en lang van kan genieten?

Zet je droogbloemen niet in direct zonlicht om verkleuring tegen te gaan. Ook vochtige ruimtes kunnen best vermeden worden.

Droogbloemen zullen stof vergaren. Deze verwijder je best door het met een haardroger weg te blazen. Let hierbij op dat je de haardroger niet te dicht bij de bloemen houdt zodat je de fragiele bloemen niet stuk blaast.

Om de bloemen van een beschermlaagje te voorzien bestaan er speciale droogbloem sprays of gebruik je haarlak.

Zelf bloemen drogen

Niet alle bloemen zijn even geschikt om te drogen maar het is zeker het testen waard!

Je kan de bloemen het best drogen door ze ondersteboven te hangen in een donkere (niet vochtige) ruimte. Bind de busseltjes vast met een elastiekje i.p.v. koord. door het drogen zullen de stelen krimpen. Het elastiekje zal hierin mee bewegen terwijl een koord los komt zitten en je bloemen zullen vallen.

Ik hoop dat ik je iets bij heb gebracht met deze weetjes en tips zodat je optimaal van jouw droogbloemen kan genieten!

 

Liefs

Greet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.